Programmeringar och blockeringar

Programmeringar och blockeringar

Vi tänker ungefär 60.000 tankar per dag. Plus minus. De allra flesta är dessutom tankar som vi tänkte igår. Vi har alltså en hjärna som i mångt och mycket går på repeat. Men om vi medvetet skulle tänka dessa tankar skulle vi bli dränerade på energi. Det går åt mycket energi för vår hjärna och den jobbar därför med att automatisera det mesta. Du går alltså på auto-pilot i det mesta du göra och tänker. 

Väldigt tidigt, direkt från födseln, börjar vår hjärna automatiska processer och tankar. Du lär dig gå och har fullt upp med att balansera, sätta fötterna rätt, vara beredd på att ta emot dig - och när du repeterat tillräckligt många gånger som automatiseras detta. Detsamma gäller allt du repeterar eller får repeterat för dig. Det kan vara föreställningar om vem eller hur du är: "Hen har alltid varit lite klumpig", "Hen har kraftig benstomme", "Hen har alltid varit lite slarvig" osv. Det du hör eller tänker tillräckligt ofta lagras i din hjärna och går sedan på auto-repeat. 

Men är det verkligen sanningar om dig? Äkta sanningar? 

Du har en enorm potential inom dig, men din hjärna finns för att hålla dig vid liv. Den letar faror och hot och ser till att hålla dig trygg. Den är inte alltid din bästa vän...även om den förstås är det! Men den gången då vi levde på savannen eller i en grotta i ett berg hade detta förstås en enormt viktig funktion. Faror lurar överallt och vi måste analysera varje situation. idag fungerar det inte lika effektivt, även om vi förstås fortfarande har faror omkring oss och slutar vi se potentiell fara så kan vi råka riktigt illa ut. Men ofta konstruerar hjärna faror som faktiskt inte är faror. "Vad ska andra tycka", "tänk om jag gör bort mig" - sådana situationer som kan leda till en fara för utanförskap, vi vill höra till. "Det här klarar jag aldrig", "Vem är jag som tror..." - tankar som bygger på en självkänsla som präntats in i oss sedan barnsben: du ska inte tro att du är något! Jantelagen. Många av de här tankarna repeterar vi omedvetet kanske flera gånger per dag, "Typiskt mig att...", "Sådan är jag". Den här typen av tankar, det vill säga, de allra flesta av de de 60.000 tankar vi tänker och upprepar dagligen är programmeringar i oss som skapar hinder eller blockerar oss utan att vi ens kanske är medvetna om det. Och de byggs på. Dina erfarenheter, andras åsikter, samhällets åsikter, normer och värderingar och allt annat som vi formas in i bygger på och skapar dessa programmeringar. Och de lagras i ditt automatiserade system, ditt undermedvetna. 

Det som är så fantastiskt är att det kan för förändra! Du kan göra dig fri från porgrammeringar och blockeringar som begränsar dig och ta reda på vem du egentligen är i ditt fulla potential. Det kan du för att hjärna är plastisk. Neuroplaticitet syftar på att hjärnan är föränderlig och formbar. Nya hjärnceller bildas, hjärnan byggs om och omformas. Hjärnan svarar på det den utsätts för, miljömässigt, tankemässigt osv. Det innebär om du kan göra detta till en medveten process. Du kan förändra ditt undermedvetna genom att ersätta gamla programmeringar med nya, göra övningar, agera annorlunda osv. Det finns en mängd övningar och annat för att påverka din hjärna och plasticiteten. Några sätt, bland många, är hypnos, meditation, affirmationer och visualiseringar. Att upprepat ersätta värderingar och tankar med nya, tills de nya tankarna är automatiserade i vårt undermedvetna. 

Tänk vad tankens kraft är fantastisk! 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.